15 най-големи животни в света

Преглед на най-добрите според редакционния съвет. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Земята изумява с разнообразието и великолепието на животинския свят. На планетата живеят много удивителни същества: опасни и приятелски настроени, много малки и истински гиганти. Избрахме няколко представители на животинския свят от различни категории и представяме нашата класация на гиганти в нейното невероятно разнообразие.

Световните гиганти: 15 най-големи животни в света

Номинация място име Отличителен белег Тегло
Световните гиганти: 15 най-големи животни в света 1 Синият кит НАЙ-ГОЛЕМОТО МОРСКО ЖИВОТНО 180 тона
2 Кашалот НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЗЪБЕН КОМПЛЕКТ 80 тона
3 Африкански слон НАЙ-ГОЛЕМОТО ЗЕМНО ЖИВОТНО 6 тона
4 Жираф НАЙ-ВИСОКОТО ЖИВОТНО 1,5 тона
5 Южен слонов тюлен НАЙ-ГОЛЯМ МОРСКИ КАРНИВОР 5 тона
6 Полярна мечка / мечка Кадиак НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЗЕМЕН КАРНИВОР 700 кг.
7 Пениран (соленоводен крокодил) НАЙ-ГОЛЯМИЯТ РЕПТИЛ до KG.
8 Китайски гигантски саламандра НАЙ-ГОЛЯМИЯТ АМФИБИЙ до 70 KG.
9 Капибара (морско свинче) НАЙ-ГОЛЯМИЯТ РОДЕР до 105 KG.
10 Зелена анаконда (морски боа) НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗМИЯ 250 кг.
11 Дракон комодо НАЙ-ГОЛЯМИЯТ ГУЩЕР 150 кг.
12 Щраус НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЕТЯЩА ПТИЦА 150 кг.
13 Далматински пеликан НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЕТЯЩА ПТИЦА 15 кг.
14 Японски паяк рак НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЧЛЕНОВЕ 20 кг.
15 Гигантска летяща златна корона НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЕПИЛА 1,5 кг.

Синият кит е най-голямото морско животно

Оценка: 5.0

Синият кит

Този морски бозайник е несравним по размер и доброжелателност. Удивителното същество се смята за най-големия представител на водния свят: дължината на тялото му достига 30 метра с колосално тегло от 180 (или повече) тона. Само езикът на гиганта тежи почти 3 тона, а сърцето му е с размерите на мини бъчвар.

Синият кит е уникално животно, способно да издава най-силните звуци на планетата: неговата „честота“ може да бъде чута от други представители на вида на разстояние 16 000 километра. В същото време китовете нямат уши в традиционния смисъл. Те възприемат всички звуци от гърлото или по-точно от долната челюст, от която звукът стига до вътрешното ухо.

Синият кит диша кислород, но може да остане под вода до 20 минути, като периодично се издига на повърхността, за да диша въздух в белите дробове. Прави впечатление, че той може да се удави в съня си. Това е така, защото значителна част от теглото му е леката мастна тъкан, която леко надвишава специфичното тегло на водата. Следователно, китът понякога не спи до 3 месеца, а когато заспи, бавно започва да потъва на дъното, докато удари опашката си насън. След това се издига на повърхността и бавно се спуска отново до следващия удар от опашката.

Синият кит е любопитно и много приятелско животно, което често се наказва за това: активен лов за тези бозайници се извършва и до днес, значително намалявайки популацията им.

Кашалотът е най-големият назъбен кит

Оценка: 4.9

Кашалот

Този невероятен гигант, разбира се, не може да се състезава по размер със син кит, но въпреки това в морето няма равен по сила. Кашалотът е дълъг 20 метра и тежи около 80 тона. Отличителна черта е голяма правоъгълна глава, която представлява около 1/3 от общото тегло. По-големият му обем се заема от така наречената „торбичка за сперма“ – прозрачна мастна течност, чиято цел все още не е установена. Някои изследователи смятат, че това е от съществено значение за ехолокацията. Кашалотът има най-големия мозък в света: теглото му достига 8 килограма.

Кашалотът е един вид рекордьор сред морските бозайници: той се спуска на дълбочина 2000 метра и може да остане под вода на един дъх до 2 часа. Това е извън силата на всяко морско животно. Подобно на синия кит, кашалотът спи под вода. Вярно е, че този процес продължава само 10 минути. В този случай животното заема строго вертикално положение.

Кашалотът се храни главно с калмари (в някои случаи в стомаха на животното са открити 10-метрови индивиди). Но в стомаха на кашалота се откриват не само калмари: там се натрупва необичайно миризливо вещество – амбра. Отдавна се използва като един от основните компоненти в парфюмерийната индустрия. Цената за килограм може да достигне 8000 долара. Но не само това е ценно за хората при кашалотите: зъбите им се използват като декоративен материал.

Могъщият назъбен кит живее достатъчно дълго (до 50 години), като няма естествени врагове, с изключение на хората, които продължават да унищожават бозайника заради гореспоменатата кехлибар, материя на главата и зъбите.

Интересен факт. Кашалотът продължава да расте през целия си живот, следователно, по размера на индивида, може уверено да се прецени възрастта му – колкото по-голям, толкова по-възрастен.

Африканският слон е най-голямото сухоземно животно

Оценка: 4.8

Африкански слон

Ако не бяха морските представители на нашата планета, жителят на Африка спокойно би могъл да бъде наречен най-голямото животно на земята. И все пак африканските слонове са наистина гиганти. Мъжките слонове достигат 3,3 метра височина и могат да бъдат до 7,5 метра дължина. Средното тегло на животно е около 6 тона. Женските са с по-скромни размери: с дължина около 5,4-6,9 метра, теглото им рядко надвишава 3 тона.

Средната продължителност на живота на африкански слон е около 50-70 години, но има и специални случаи: слонът Лин Уанг (бил боен слон в тайванската армия) живял 86 години. Слоновете се отличават с отлична памет и отлично развита интелигентност: те са в състояние да имитират човешка реч (отделни думи). Освен това, според наблюдатели, това не е просто безмислено повторение, а съзнателно възпроизвеждане.

Подобно на хората, слонът може да бъде ляв или десен. Това се отразява в начина, по който животното използва бивните си. „Работещият“ бивен с времето става малко по-кратък. През последните 150 години дължината на биволите на слонове е намаляла наполовина. Всичко е свързано с процъфтяващото бракониерство, което отнема живота на най-добрите и най-големите от популацията на слонове. А дължината на бивните е черта, която е генетично наследена.

Жирафът е най-високото животно

Оценка: 4.7

Жираф

Африканският артиодактил не е едно от най-големите животни, но в растежа си той ще даде форма на всяко друго. Най-високият бозайник на планетата достига 6 метра височина и тежи повече от един и половина тона (женските тежат 2 пъти по-малко). Жирафът е известен с невероятно дългата си врата, която е около 1/3 от нейната височина. Тази необичайна дължина се дължи на непропорционално удължената шийна част на гръбначния стълб.

Интересен факт. Доскоро изследователи и учени-натуралисти разчитаха на учението на Дарвин, че дългата врата на жирафа е доказателство за еволюцията в борбата за оцеляване. Но през 1996 г. бяха публикувани няколко факта, които опровергаха идеята. Днес дължината на врата се счита за показател за сексуален подбор при жените.

Между другото, шията е не само най-дългата, но и най-силната част от тялото на жирафа: той я използва по време на брачния сезон в дуел с противник, нанасяйки му сериозни удари, понякога водещи до смърт. Ширината на стъпката на животното достига 4 метра, а при бягане използва предимно предните си крака, развивайки скорост до 50 км / ч.

Жирафът също спи бързо: продължителността на почивката му е само 10 минути и процесът се извършва в изправено положение. Между другото, женските жирафи също раждат в изправено положение, така че първото нещо, което очаква дете на този свят, е падане от 2 метра.

Южният слонов тюлен е най-големият морски хищник

Оценка: 4.6

Южен слонов тюлен

Неудобните, слонови тюлени се считат за страховити врагове за съплеменниците си: по време на брачния сезон дуелите на южните тюлени-слонове не са шега, защото борбата не е за една жена, а за цял харем, достигащ до 20 индивида. Мъжките от това месоядно животно са с гигантски размери, достигайки дължина от 5 метра, докато теглото на бозайниците варира от 2 до 5 тона. Женските обикновено са няколко пъти по-малки.

Представителят на семейство тюлени се различава значително от своите роднини с впечатляващ вид „багажник“ – месест израстък на носа. Освен това тюленът слон е в състояние да натрупва подкожни мазнини в колосални количества – това е около 1/3 от общата му маса. Още 20% от масата пада върху кръвта (той се нуждае от нея, за да съхранява кислород). По този начин в тялото на възрастен мъж от южната морска дума може да има до 1 тон кръв.

Животното се отличава със спокойно, може би дори апатично разположение, но няма да си позволи да бъде прекалено любопитно. В естествената среда слонът практически няма врагове, с изключение на акулите и косатките. Много млади животни загиват под труповете на възрастни мъже по време на брачния сезон. Той участва в намаляването на популацията на животни и хора: векове наред се ловували тюлени на слонове – плячката била ценена заради мазнините и козината. Днес риболовът е забранен, но животното вече е на ръба на изчезване. Ще отнеме около 300 години дори да удвои населението си.

Полярна мечка / мечка Кадиак – най-голямото сухоземно месоядно животно

Оценка: 4.5

Полярна мечка

Арктическата мечка е огромен сухоземен хищник, който няма естествени врагове. На дължина, като правило, достига 3 метра, а теглото на мъжкия е около 700 килограма. Кафявата мечка Кадиак, живееща на едноименния остров (южна Аляска), има същите „параметри“.

Полярните мечки, въпреки че са жители на сушата, са в състояние да плуват на големи разстояния без почивка. Изследователите знаят надеждно един случай: благодарение на GPS яката, те са могли да наблюдават поведението на бяла мечка в продължение на няколко месеца и са били свидетели на нейното рекордно 9-дневно (принудително) плуване от 687 километра. В резултат на това „пътуване“ то загубило около 1/5 от масата си и едногодишно дете, което просто не можело да преодолее такова разстояние.

Полярната мечка има отлично обоняние, миришейки на плячка на разстояние до 2 километра. Бозайникът стриктно се придържа към принципа на правилното хранене: основата на диетата му е висококалорична кожа и мазнини от тюлени, както и червено месо, богато на протеини.

Интересен факт. Полярната мечка е много любопитно животно и случайно изследва сметищата. Той вкусва различни боклуци, без да разбира опасността му (дори може да вкуси моторно масло и пластмаса).

Поради опасения относно безопасността на вида, през 50-те години на миналия век редица страни ограничиха и след това напълно забраниха лова на полярни мечки с надеждата да елиминират висящата над бозайниците заплаха от изчезване.

Солена вода (соленоводен крокодил) – най-голямото влечуго

Оценка: 4.4

Пениран (соленоводен крокодил)

Сред 23-те вида крокодили в света, пенираният се счита за най-големия и, без съмнение, за най-опасния. Обитавайки значителен ареал, простиращ се от Северна Австралия до брега на Югоизточна Азия, осоленият крокодил е най-голямото влечуго в света. Мъжките достигат дължина 5-6 метра и тежат около 1 тон. Сортът се счита за единствения в света, който редовно достига 4,8 метра. Пенираният крокодил е изключителен хищник, който ще атакува всеки, който нахлуе на територията му без колебание.

Влечугото се чувства чудесно както в прясна, така и в солена вода, обожавайки се да организира дълги плувания: крокодилът отива в открития океан без страх и може да се “весели” там около месец, плувайки на колосални разстояния – до 1000 километра.

Страшният вид на влечугото придават хребетите, разположени на два реда по цялото тяло. Но по-голям ужас е вдъхновен от огромната му уста, осеяна с остри като бръснач зъби. Трябва да се отбележи, че диетата на соленоводния крокодил е много разнообразна: като е млад, той яде насекоми, риби, земноводни, ракообразни. Възрастните обичат плячката повече: добитък, антилопи, птици, костенурки, раци. Дори змиите и мършата ядат.

Дълго време продуктите, направени от кожата на това влечуго, са имали особена стойност в света. Това всъщност доведе до унищожаване на вида. Създадени са големи ферми, за да се запази популацията на пенирания крокодил. Най-големите се намират в Индия и Австралия.

Китайският гигантски саламандър е най-голямото земноводно

Оценка: 4.3

Китайски гигантски саламандра

Сортът се счита за най-големият в света сред себеподобните си. Често достига дължина от 1,8 метра. Трудно е да се нарече тази Ambifia доста външно поради структурните характеристики: голяма глава с малки очи, кожа, покрита с брадавици, сплескано тяло и дебели крака. Това е нощен ловец, който никога не напуска водата.

Животното е преживяло много събития през живота си: ерата на динозаврите, климатичните промени. Но това не го спаси. Днес гигантският саламандър се счита за едно от най-редките животни на планетата (той е включен в Червената книга като вид в състояние, близко до застрашено).

Това е така, защото земноводните са в голяма опасност от изчезване поради загубата на местообитание и прекомерното му замърсяване, както и огромен улов. Месото му е деликатес и често се използва от китайците в народната медицина (смята се, че помага при кръвни заболявания, консумация, фрактури и др.).

През последните години се появиха много аквариуми, създадени специално за увеличаване на популацията на гигантски саламандри. Но в плен те не достигат естествения си размер.

Капибара (морско свинче) – най-големият гризач

Оценка: 4.2

Капибара (морско свинче)

Жител на тропиците и частично умерения климат, предпочитащ да живее в източната част на Южна Америка и Андите, капибарата се счита за най-големия гризач на планетата. Възрастен индивид достига 1,5 метра дължина и почти метър височина, като се различава в доста впечатляващо тегло – до 105 килограма. Гризачът предпочита да живее в близост до водни тела и се храни изключително с трева.

Капибара живее на малки групи и между другото се разбира с човек без проблеми. Животното има спокойно, приятелско разположение и е абсолютно безвредно. Морското свинче обича да се гмурка и може да задържи дъха си под вода до 5 минути. Между другото, любовта на капибарата към водата не е случайна: кожата й изгаря на слънце и, за да я защити, животното се пече във водата през горещите часове (понякога се потапя в калта).

Интересен факт. За любовта на капибарата към водата преди 300 години представители на католическата църква приписват гризача на риба и позволяват месото му да се консумира по време на пост.

Малките капибари могат спокойно да бъдат наречени „жилави ядки“: те уверено стоят на лапите си в рамките на няколко минути след раждането и могат безопасно да ядат твърда храна на 4-ия ден. Морските свинчета са много общителни животни: при „разговор“ помежду си те използват различни звуци, напомнящи на кучешки лай, свирене, мъркане, мърморене и т.н.

Зелена анаконда (морска боа) – най-голямата змия

Оценка: 4.1

Зелена анаконда

Най-големите анаконди, които съществуват днес, са жители на тропиците на Южна Америка. Почти през целия си живот анакондата расте. Предпочита да живее във вода, гмурка се добре (благодарение на специални клапани, които затварят ноздрите й), но в същото време обича да се „попива“ на слънце, прилепвайки главата си към повърхността за дълго време. Това е хищник, чиято диета се основава на елени, глигани, костенурки, птици, каймани и др.

Забележително е, че женските морски боа са значително по-големи от мъжките и превъзхождат по сила. Максималният документиран размер за възрастни е 7,5 метра и тегло 250 килограма. Характерна особеност на животното е острата неприятна миризма.

Противно на общоприетото схващане, зелената анаконда не е отровна и никога не напада хората. Напротив, усещайки миризмата му, той се опитва бързо да се изплъзне. И постъпва правилно. Месото на влечугите се счита за много вкусно и ценно, така че змията се лови активно. В същото време видът е слабо проучен: дори за популацията му практически нищо не се знае.

Интересен факт. По време на суша зелената анаконда избягва, като се заравя в калното дъно на резервоара, където изпада в своеобразно вцепенение. Женските често са бременни. Веднага след края на сухия период те раждат до 40 малки, които веднага се изпращат на лов.

Komodo монитор гущер – най-големият гущер

Оценка: 4.0

Комодо дракон -

Komodo монитор гущер или дракон е гущер, който няма равни по размер. Гигантът, обитаващ индонезийските острови, впечатлява с външния си вид: с дължина 3 метра теглото на животното достига 150 килограма. Мониторът-гущер Komodo е много опасен хищник, който лови практически всичко, което се движи. Известни са случаи на нападения над хора.

Драконът Komodo е отличен плувец, който се чувства отлично на сушата, където развива скорост до 30 км / ч. Често се катери по дърветата, има остър аромат и е много отровен. Този гущер е едно от малкото животни, които могат да се справят с плячката, чието тегло надхвърля няколко пъти. Всичко е свързано със специалните тактики за атака: гущерът на монитора атакува рязко от прикритие, увреждайки сухожилията или разкъсвайки стомаха на жертвата със зъби. Ако тя успее да си тръгне, той я проследява по миризмата на кръв.

Интересен факт. Гущерът на монитора Komodo плува добре и обича да е във водата, но не може да остане в нея повече от 15 минути. Ако през това време гущерът няма време да плува, за да се приземи, той се удавя. Може би това е определило местообитанието на животното.

Щраусът е най-голямата нелетяща птица

Оценка: 3.9

Щраус

Жител на Африка и арабските простори, щраусът се смята не само за най-голямото сред нелетящи птици, но и за най-бързото животно в света сред двуногите: може да достигне скорост до 97 км / ч. Радвам се, че щраусът е мирна птица, ограничаваща диетата си до насекоми и малки животни. Възрастен мъж достига почти 3 метра височина и тежи 150 килограма.

Интересен факт. Противно на общоприетото схващане, че щраусите крият главите си в пясъка, когато са в опасност, те никога не правят това. Често птицата бяга (и едва ли има човек, който да я настигне) или отблъсква атаката с мощни крака, които могат да убият голям хищник.

За разлика от другите птици, щраусите не остават сухи след дъжд, тъй като перата им не са водоотблъскващи: в тялото на щрауса няма жлеза, която да произвежда необходимото вещество. Интересното е, че тази птица няма нито един роднина на планетата от биологична гледна точка.

Щраусите ревностно защитават своята територия (могат да нападат и хора). Дори царят на саваната не рискува да се обвърже с тях: лъвовете често избягват контакт с щрауса, който може да ги осакати.

Далматинският пеликан е най-голямата летяща птица

Оценка: 3.8

Далматински пеликан

Огромната птица предпочита да живее в Индия и Китай. Представители на този вид често могат да бъдат намерени в Южна Европа (в изобилие в Гърция). Това масивно животно достига 1,8 метра дължина и тегло около 15 килограма. Освен това масата на скелета не надвишава 10% от общата. Размахът на крилата на пеликана е впечатляващ – малко над 3 метра.

В долната част на човката на пеликана има така наречения „гърлен сак“, в който птицата лови риба. Между другото, тя трябва да направи това на повърхността на водата: лекият скелет не позволява гмуркане. Далматинските пеликани мълчат, комуникирайки помежду си само през периода на гнездене. По това време можете да чуете техния силен тъп рев.

Има много висока смъртност сред новородените. Това се дължи на няколко фактора, сред основните са неблагоприятните климатични условия, гладът и активността на хищниците.

Интересен факт. Мюсюлманите считат пеликаните за свещени животни. Според легендата тази птица е носила камъни в гърлената си торба по време на строежа на светилища в Мека.

Японският паяк е най-големият членестоног

Оценка: 3.7

Японски паяк рак

Обитателят на японски морски води е най-големият представител на ракообразните в света. Тялото му не надвишава 0,6 м дължина, но заедно с крайниците тази цифра се увеличава до 4 метра. Масата на рака достига 20 килограма. Този дълъг черен дроб (записаният период от живота е 100 години), въпреки страховития си вид, има много спокойно разположение. Поради тази причина той често е „гост“ на аквариуми, където лесно се разбира с местните жители.

През пролетта женските паяци обикновено се издигат от дълбините до плитки води, където снасят яйца. Една женска може да снесе до 1,5 милиона яйца. Това количество се дължи на един прост факт: повечето малки са изядени от морските хищници, преди да достигнат зрялост. Има много хора, които искат да се насладят на вкусно месо от раци.

Интересен факт. Възрастен паяк-раци не „участва“ в търговския улов. Факт е, че живеейки на дълбочина, ядат предимно мекотели и мърша риба. С времето месото им придобива сянка на горчивина, каквато липсва в месото на младите раци.

Гигантската летяща златокоронена лисица е най-големият прилеп

Оценка: 3.6

Гигантска летяща златна корона Лисица

Златно коронованият прилеп е горски обитател на филипинските тропици от семейство мега-прилепи. Животното получи името си поради приликата си с червен хищник: плодовият прилеп има удължена муцуна, наподобяваща лисица (или куче). Главата е яркочервена на цвят – в ярък контраст с черното тяло. Тялото на прилеп достига 0,5 метра дължина и тегло 1,5 килограма. Размахът на крилата е почти 2 метра.

Това е нощно животно, което живее в малки колонии и не проявява агресия към други обитатели на тропиците. Гигантският прилеп е известен още като „тихият опрашител“. По време на полет пръска семената на много овощни дървета с крилата си, като по този начин поддържа живота на тропическите гори на Филипините. Летящата лисица е вегетарианец, чиято диета се основава на смокини, както и на други плодове и листа от дървета от тропическите гори.

През последните години популацията на това необичайно животно рязко намаля, достигайки почти ръба на изчезване. Причината за това е унищожаването на естественото местообитание – тропически гори и човек, който обича да пирува с месото на летяща лисица.


Внимание! Тази оценка е субективна и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Оценете тази статия
Онлайн списание за стил, мода, етикет, начин на живот и за избора на най-добрите продукти и услуги.
Добавете коментар